Başkent Uluslararası Mesleki Yeterlilik Belgelendirme

TS EN ISO/IEC 17024 standardına göre TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşudur.

Aday Bilgilendirme Formu

  • Adaylar başvuru için; ıslak imzalı başvuru formunu ve belge kullanım sözleşmesini, nüfus cüzdanı fotokopisini, sınav ücretini yatırdığına dair dekontunu ve ayrıca İskele kurulum Elemanı için yüksekte çalışabilir olduğunu içeren sağlık raporunu kuruluşa sunması gerekmektedir.
  • Adayların sınav esnasında yanlarında, T.C kimlik numarası taşıyan ve fotoğraflı nüfus kağıdı, pasaport veya ehliyet bulundurmaları gerekir. İlgili belgelerden herhangi birini sunamayan aday sınava alınmaz ve ücret iadesi yapılmaz.
  • “İşsizlik Sigortası Fonu”ndan yararlanabilen adayın 3 kez, yararlanamayan adayın 2 kez sınava girme hakkı mevcuttur. Sınav hakkının geçerlilik süresi “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’nde” ilk sınav tarihinden itibaren 1 yıl olarak belirlenmiştir. Her sınav hakkı için adayın ıslak imzalı başvuru formunu Başkent Belge’ye iletilmesi gerekmektedir. Sınav geçerlilik süresi 1 yıl, birim geçerlilik süresi 2 yıldır. İşsizlik Sigorta Fonundan yararlanma koşulları (www.myk.gov.tr) web sitesinde yer alan “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’nde açıklanmıştır.
  • Aday birim bazında başarı sağladı ise başarısız olunan veya ilave yapılmak istenen diğer birim/birimler için ödeme yapılarak başarılı olunması durumunda birim birleştirme ile belge almaya hak kazanır.
  • İlgili Ulusal yeterliliğin kısıtladığı durumlar dışında engel durumu bulunan, okuma yazma bilmeyen ve Türkçe bilmeyen adayların başvuru formunda durumunu bildirmesi zorunludur. Tercüman kullanılması durumda ortaya çıkacak ek sınav maliyeti adaya başvuru aşamasında bildirilecektir.
  • Sınav parçasına test yapılması gerekiyor ise (Gözle muayene ve kırma testi hariç) test ücreti aday tarafından karşılanır. (Çelik, Doğal Gaz Boru, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı)
  • Adaylar elden veya www.baskentbelge.com internet sitesindeki itiraz ve şikâyet formu doldurarak itiraz ve şikâyette bulunma hakkına sahiptir. Sınav ve sonuçlar ile ilgili itirazlar, sonuçların açıklanmasından 15 gün içinde yapılmalıdır. Bu süreyi aşan durumlarda itirazlar değerlendirmeye alınmaz. İtiraz ve şikayetler ile ilgili diğer süreçler web sayfamızdaki (www.baskentbelge.com ) itiraz ve şikâyet prosedüründe yer almaktadır.
  • Sınav Sonuçları 10 gün içerisinde açıklanır ve elektronik ortamda (www.baskentbelge.com) duyurulur. Detaylı bilgi www.baskentbelge.com adresinde aday bilgilendirme sayfasında yer almaktadır. Belgelerin teslimi max. 30 iş günü içinde yapılır.
  • Sınav / Birim ücretleri, belge basım ücreti, sınavsız belge yenileme ücreti, ve sınavlı belge yenileme ücretleri web sayfamızda (www.baskentbelge.com) yer almaktadır.

GENEL KURALLAR

1) Sınav alanına delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahları getirilmesi yasaktır.

2) Sınav düzenini bozacak veya başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmanız sınav kurallarına aykırıdır. Sınav kurallarına aykırı hareket edenler hakkında tutanak tutularak söz konusu kişi(ler) sınav salonundan çıkartılarak sınavı iptal edilir.

3) Sınavlarda; Cep telefonu, telsiz, MP3 Player, ses kayıt cihazı, kamera, fotoğraf makinesi, Tablet, dizüstü bilgisayarı, akıllı saat, Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, hesap makinesi, cetvel, pergel, açıölçer vb. teçhizat/ekipman kullanılamaz. Mobil cihazların kapalı konuma getirilmesi zorunludur.

4) Sınav süresince sınav alanında içme suyu, şeker ve alınması zorunlu ilaçlar hariç yiyecek ve içecek bulundurmak, tütün ve tütün ürünleri kullanmak yasaktır.

5) Başkent Belge Sınav alanlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alınmadığı, sınav gereçlerinin hazır olmadığı, sınavlarda kullanılacak makine ve ekipmanların kontrol, bakım ve kalibrasyonlarının yapılmadığı, vb. durumlarda Kuruluş ilgili mevzuata göre sınavı iptal eder. Bu durumda aday sınav hakkını kullanmış sayılmaz, sınav başka bir tarihe ertelenir.

TEORİK SINAV KURALLARI

1) Adayların sınav saatinden önce sınav alanında bulunmaları gerekir.

2) Adaylar sınav görevlileri tarafından belirtilen kurallara uygun olarak oturmak zorundadır.

3) Adayın geç kalması halinde, sınavın ilk 15 dakikasında sınava alınır.

4) Sınav esnasında adayların kopya çekmesi, yardımlaşmaları, birbirleriyle konuşmaları ve birbirlerinden sınav gereci istemesi yasaktır. Kopya çektiği tespit edilen adayın sınavına son verilir, tutanak düzenlenir ve bu adaylar sınavdan başarısız sayılır.

5) Sınav kurallarına aykırı davranışlarda bulunanlar sınavdan çıkarılır.

6) Sınav için tahsis edilmiş masa, sıra, vb. üzerinde sınavla alakası olmayan nesneler bulundurulamaz.

7) Teorik sınav süresince sınavını tamamlayanlar haricindeki adayların sağlık problemleri dışındaki herhangi bir nedenle sınav alanlarından ayrılmaları yasaktır. Teorik sınav alanından ayrılan aday ilgili sınavdan başarısız olmuş sayılır.

8) Sınav süresince soruların yüksek sesle ve herkesin duyabileceği şekilde sorulması gerekmektedir.

PERFORMANS SINAVI KURALLARI

1) Performans sınav alanında sınav gereci sayılmayan makine, alet, ekipman, vb. bulundurulamaz.

2) Adaylar sınavlarda İSG kurallarına (kişisel koruyucu donanımların kullanılması, Uyarıcı levha ve işaretlere uygun hareket edilmesi vb.) uymalıdır. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını ihlal ettiği ve bu nedenle kendilerini veya sınav alanında bulunan diğer kişileri tehlikeye düşürdüğü Sınav Sorumlusu tarafından tespit edilen adayların sınavları durdurulur. Söz konusu adaylar sınavdan başarısız sayılır.

3) Sınav alanından Sınav Sorumlusu’ nun izni olmadan çıkılması yasaktır. Aksi takdirde adayın sınavı geçersiz sayılır.

Mesleki yeterlilik belgesi konusunda her türlü bilgi ve hizmet için bizi arayın.